COMUNITATE l Together we stand

 

Fundația Comunitară Bacău a organizat în 30 august o întâlnire pentru a marca finalul primei etape a programului “Together we stand”, finanțat de Oxfam International și partenerii din cadrul Disasters Emergency Committee, implementat la nivel local de Fundațiile Comunitare și coordonat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România. Misiunea Fundațiilor Comunitare în cadrul acestui program este de a lucra împreună cu organizații, autorități, mass-media pentru a sprijini integrarea refugiaților.

Fundația Comunitară Bacău a oferit la nivel local finanțări în valoare de 350 000 lei, care au susținut munca și activitățile a trei ONG-uri băcăuane: Fundația de Sprijin Comunitar, S.O.S Satele Copiilor și Bronx People. Împreună au urmărit dezvoltarea unui  proces autentic de integrare care să stimuleze armonia și colaborarea între toți membrii comunității.

Demersul a pornit de la acoperirea nevoilor urgente identificate pe fondul crizei umanitare a refugiaților ajunși în comunitatea noastră și s-a transformat într-o intervenție strategică și sustenabilă pentru integrarea noii realități și a celor care au găsit refugiu în Bacău.

“Together we stand” este o campanie de sensibilizare a opiniei publice referitoare la noua formă pe care o ia comunitatea noastră, mai diversă, mai plină de înțelesuri și adaptabilă unor noi cerințe.

Prin proiectele finanțate în acest program s-a urmărit generarea unui impact pozitiv pe termen lung pentru toate grupurile vulnerabile, printr-o abordare orientată către drepturi și cu promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă, în linie cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Război. Crize. Viitor nesigur – în astfel de vremuri trăim! Români, ucraineni, copii, femei, bătrâni, cu toții suntem afectați. Răspunsul Fundației Comunitare Bacău la provocări este de a crea resurse în comunitate astfel încât să putem ajuta mai bine pe cei afectați. De aceea am finanțat la Bronx dotarea cantinei sociale, la FSC infrastructură de consiliere și la SOS Satele Copiilor spații comunitare de interacțiune. Programul este dezvoltat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România, unde activez ca Trezorier.” a declarat Mihai Căprioară, Directorul Fundației Comunitare Bacău.

Asociația Bronx People a fost printre primele ONG-uri care a luat în grijă refugiații din Ucraina, în special una dintre cele mai vulnerabile categorii- copii. În urma experienței lor din primele luni ale acestei crize umanitare, aceștia au primit finanțare pentru a utila Cantina Socială Maria Bronx cu echipamente de gătit profesionale, astfel încât să se poată găti pentru un număr de 300 beneficiari zilnic (familii de ucraineni, moldoveni, elevi și sportivi și alți oameni fără posibilități din comunitatea locală). În același timp, prin proiect, ei organizează și cursuri de gătit și formare de competențe în vederea integrării în piața muncii pentru refugiații ucraineni/moldovenii ce și-au părăsit țara din cauza amenințării armate.

Pentru că la sediul FSC telefoanele sunau zilnic în căutare de informații și soluții, s-a amenajat un spațiu dedicat activității de consiliere și integrare. S-au organizat împreună cu voluntarii și specialiștii din proiect ateliere de socializare, integrare și comunicare cu copii, tineri și părinți. Pe durata proiectului s-au asigurat servicii de consiliere juridică/de asistență socială și consiliere psihologică pentru refugiații din Ucraina. Activitatea este realizată de specialiștii din proiect, un asistent social și un psiholog.

SOS Satele Copiilor – Sucursala Hemeius a dezvoltat, în spațiile anterior organizate drept case de tip familial pentru copii ca măsură de protecție specială, capacitatee de a asigura în present protecție, cazare și servicii de integrare pentru refugiați ucraineni, familii cu copii. Proiectul derulat de SOS Satele Copiilor – Sucursala Hemeiuș s-a adresat tuturor copiilor sub vârsta de 18 ani sosiți din Ucraina, pentru sprijinul educațional, recreativ și de adaptare socio-culturală. În acord cu intervenția pe termen lung, copii benficiază de asistență specializată pentru educație, recreere și adaptare socio-culturală, ei locuind în Satele SOS alături de copiii beneficiari ai Asociației. Proiectul a presupus activități adresate direct copiilor, echilibrul și bunăstarea copiilor fiind prioritare și prin aceste servicii urmărindu-se impactul traumatic al relocării.

Dincolo de cifre și proceduri, programul “Together we stand” este despre oameni, povești și vieți. Iar frânturi din acestea au fost suprinse în colecția de povești “reFUGIat în Bacău”, lansată în cadrul evenimentului de ieri.

41 vizualizări