EXCLUSIV | BOX: Al cui e vicecampionul european Albert Potoceanu, sportiv cu „triplă” legitimare?

 

Timp de mai multe zile, Sport Club Municipal Bacău (SCM), prin Biroul Comunicare (sic!), a umplut de e-mail-uri și faxuri redacțiile sportive băcăuane și centrale cu comunicate de presă referitoare la performanța „băcăuanului Albert Potoceanu (SCM Bacău/CSSM Bacău)”, iar directorul clubului s-a lăudat peste tot cu rezultatele copilului crescut la Bacău, în curtea clubului pe care-l patronează:

 “Medalie de argint pentru băcăuanul Albert Potoceanu (SCM Bacău/CSSM Bacău) la Campionatul European de Box-Cadeți, la cat. 105 kg. În gala finală, supergreul de la Bacău, unde este antrenat de Relu Auraş, a făcut un meci bun în faţa celui mai valoros pugilist de la Europene, dar a fost nevoit să se recunoască învins la puncte de ucraineanul Dmitro Beniuh, după ce în semifinale băcăuanul se impusese la puncte printr-o decizie unanimă în fața ungurului Zsolt Dudas.

«Albert Potoceanu a boxat de la egal cu sportivul din Ucraina, doar lipsa de experiență și–a spus cuvântul. A luptat contra celui mai valoros boxer de la Europene, dar cu toate astea Albert a fost la înălțime. Medalia de argint confirmă că boxul românesc vine tare din urmă, iar Bacăul are viitor. A pierdut un meci, dar a câștigat argintul european»- Relu Auraș – antrenor coordonator (…).”

PROSPORT: “Luni seara, în cea de a doua gală semifinală, Albert Potoceanu (categoria 105 kg / SCM Bacău) s-a impus la puncte printr-o decizie unanimă în faţa ungurului Zsolt Dudas. (…) În finală, Potoceanu, sportiv antrenat la club de Relu Auraş, se va bate cu ucraineanul Dmytro Beniukh. «Potoceanu este un copil bun, îl vom creşte cu grijă. La categoria lui, maturitatea se atinge mai târziu. Bacăul şi-a făcut din nou datoria faţă de boxul românesc», a declarat Relu Auraş.”

Trecând peste faptul că Biroul Comunicare nenorocește din nou săraca limbă română, recunoaștem faptul că și noi am căzut în această cursă și am publicat informația cu „Potoceanu de la Bacău”.

Ne lămurește, însă, antrenorul constănțean Ablalin Ferodin care, revoltat, a scris ieri pe pagina sa de facebook mesajul următor: „MAI MULTE SITE-URI AU POSTAT INFORMATIA CA SPORTIVUL POTOCEANU ALBERT ESTE DE LA SCM BACAU!!!… EXISTA UN CONTRACT DE COLABORARE!!!  ESTE CRESCUT SI FORMAT LA CS NAVODARI… PENTRU CONFORMITATE!!!”

 

 

Pentru a înțelege mai bine situația, cităm din cotidianul „Telegraf” (Constanța): “Marți s-au încheiat la Rm. Vâlcea Campionatele Europene de box pentru cadeți (…). Printre sportivii care au urcat pe podiumul de premiere se numără și un constănțean, Ionuț Albert Potoceanu (…).

Potoceanu are 14 ani și practică boxul de numai doi ani, fiind crescut la CS Năvodari de antrenorii Ferodin Ablalim și Marcel Jipeanu. Tot anul acesta, la Brezoi, el a devenit campion național de cadeți la categoria + 76 kg, performanță care i-a adus selecția în lotul național al României care a participat la Europene. Ionuț Albert Potoceanu a fost convocat la Centrul Olimpic de la Bacău, unde se pregătește cu antrenorii Relu Auraș și Ferodin Ablalim.

Și, pentru cei care au timp, un link cu o emisiune de studio de circa o oră despre pugilistul constănțean și performanțele acestuia, în care nu apare nici măcar o dată numele vreunui club băcăuan:

https://www.youtube.com/watch?v=0ebML-1_IgM&feature=share

Nici CS Năvodari nu scrie un rând despre o eventuală colaborare cu cluburile băcăuane: “Albert Potoceanu de la CS Năvodari, unde se pregătește sub comanda antrenorilor Ferodin Ablalim și Marcel Jipeanu, devine vicecampion european și se anunță un veritabil talent al boxului românesc.”

http://clubsportivnavodari.ro/albert-potoceanu-de-la-cs-navodari-este-vicecampion-european/

În concluzie, ne lăudăm din nou peste tot cu meritele altora, cu un “băcăuan” de la Constanța “legitimat” la 3 (!) cluburi: CS Năvodari, SCM Bacău și CS Știința Municipal Bacău.

L-am căutat pe listele CS Știința Municipal Bacău și nu l-am găsit printre sportivii lui Relu Auraș ce se presupune că-i antrenează la acest club. Cine știe? Poate apare.

Genul de “contracte de colaborare” cu SCM, despre care vorbește antrenorul Ferodin Ablalim, îl cunoaștem foarte bine. Prin această “colaborare” sunt strânse “puncte” pe baza cărora Ministerul Tineretului și Sportului face ierarhizarea cluburilor, a secțiilor și alocă fonduri. În același timp, e un argument al cluburilor pentru autoritățile locale de a cere susținere materială și premii.

“Bacăul are viitor”, zice antrenorul Relu Auraș, aflat în prag de pensionare. Cu rezultatele de după “alungarea” campionului mondial Mihai Nistor și pugiliști cu triplă sau “n” legitimare, un lucru e sigur: “Bacăul are doar trecut!”.

415 vizualizări