EXCLUSIV | Dezvăluirile antrenorului care a format campioni europeni și mondiali despre modul cum este tratat de directorul Gavriliu: “Intervine cineva într-un astfel de moment în care un individ dintr-ăsta care e pus director își bate joc, nu are respect față de performanță?”

 

Luptele greco-romane băcăuane au înregistrat, în aceste zile, o nouă performanță excepțională, cucerind încă o medalie de bronz la a doua ediție a Campionatului European de juniori mici (13-15 ani), prin Mihai Denis (CSM Bacău), campionul european de anul trecut.

Din păcate, momentul e umbrit de problemele apărute între Ioan Butucaru, antrenorul spotivului, și directorul CSM Bacău.

Ioan Butucaru se alătură, astfel, unui șir mai mare de antrenori nemulțumiți de modul cum directorul Gavriliu Adrian conduce destinele clubului sportiv al Primăriei Bacău.

Relatăm mai jos înregistrarea integrală a declarației renumitului antrenor de lupte greco-romane.

“Am lucrat la Sport Club Municipal cu sportivii absolvenți ai Clubului Sportiv Școlar Bacău, reușind să obțin rezultate deosebite între anii 2005-2012, respectiv 7 medalii la Campionatele Europene și Mondiale de seniori. Toate secțiile din Bacău la un loc, în această perioadă, n-au obținut atâtea medalii. Cu toate acestea, când a fost instalat, ultimul director al SCM (n.r. Relu Auraș) a adus antrenor coordonator pe cineva care nu mai făcuse meseria asta și îmi spunea cu cine să votez la Adunarea Generală. Mi-am dat demisia și am continuat activitatea la Clubul Sportiv Școlar Bacău. Din acel an și până în present, sportivii antrenați de mine au reușit să obțină 11 medalii la Campionatele Europene și Mondiale. Nu am mai avut nicio legătură cu un club de seniori, de aceea am pierdut un sportiv, cel mai bun junior din România, Ojog Nicu Samuel, unul dintre cei mai de perspectivă sportivi din această disciplină sportivă.

Am reușit, apoi, cu ajutorul domnului Milon Bogdan, să înființez o secție de lupte greco-romane în cadrul Clubului Sportiv Municipal Bacău (n.r. clubul Primăriei Bacău). Am aproape trei ani de când lucrez la acest club, sportivii mei reușind ca, în acești ani, să cucerească 4 medalii la Campionatul European de juniori mici.

Între timp, la conducerea clubului a venit domnul Gavriliu Adrian care, pentru sportivii mei cei mai buni, componenți ai lotului olimpic de juniori, nu a vrut să mai cheltuiască niciun ban, făcându-le contract sau dându-le indemnizații, pentru că ei luau și de la lotul național. Situația asta este de 3-4 luni. Am un sportiv campion european anul trecut și anul ăsta medaliat cu bronz la Același Campionat European de juniori mici (n.r. Denis Mihai) căruia domnul director nu vrea să-i facă contract. Nici Cojoc, nici Dosoftei (n.r. medaliați la Europene). Alimentație, nu, medicamente, nu. Au la lot și au zis că l-am păcălit, că iau bani și dintr-o parte și din alta. Fă-le contract și ia-le banii înapoi, dacă au luat bani pe nedrept . Dar fă-le contract. «Păi nu, că dau bani la stat.» Păi dai bani la stat, dacă așa e legea. Dar cu cine cheltuiești banii? Medicamente nu am luat decât o dată în doi ani. Acum am vrut să-I iau o pereche de «adidași».”

“O să încetez colaborarea cu el. Am luat legătura cu niște antrenorii din țară, care mi-au spus să le dau lor sportivii. Dacă aici, la Bacău, ei nu beneficiază de niciun sprijin, n-am cum să merg mai departe. Dacă de un sportiv nu ai grijă, să-i dai un echipament, să-i dai o indemnizație, să-i dai ceva, n-ai cum să-l ții, pentru că sunt cluburi care dau bani. De exemplu, Satina mi-a zis: «dă-mi-l mie, că eu am club la primărie și pot să-i dau 1.000 de lei».

Nu vorbesc despre echipamentul de prezentare. Am cerut pentru el o pereche de «adidași», pentru copilul ăsta campion european. La un sportiv, când rezultatul se repetă înseamnă că el are niște calități deosebite.”

“Am încercat să-l aduc pe Nicu Ojog la Bacău. Nicu voia să vină, dar domnul director a zis că nu poate să vină, deoarece cheltuim foarte mulți bani. Ojog este un sportiv care oricum va merge la Jocurile Olimpice, poate chiar la următoarele, când va împlini 22 de ani. Este un tip puțin capricios, dar foarte dotat și talentat. A plecat din Bacău la Timișoara și acum l-a luat Dinamo. Am vrut să-l iau eu înapoi, și puteam să-l iau de la Timișoara, dar n-am putut.

În perioada în care a refuzat să-l ia pe Ojog l-a luat pe băiatul domnului antrenor Șarban și a mai vrut pe cineva de la SCM cu dublă. N-a vrut să-l ia pe Ojog, probabil pentru că era meu.”

“Să vă mai spun ceva: în momentul în care s-a auzit că vine la club, a avut o discuție cu domnul Arădăvoaicei (n.r. fost director al SCM Bacău) și i-a spus că Butucaru este foarte dificil. Problema e că eu nu am discutat niciodată cu el. De unde știa că sunt așa dificil? După înfățișare? E așa de bun psiholog?”

“Vreau să întreb: 1. Dacă am luat 30 de medalii la Campionatele Europene si Mondiale, câte medalii trebuie să iau ca să fiu respectat de directorul de la clubul la care sunt, să fiu și ajutat în activitatea mea. Am luat 30, înseamnă că trebuie să iau vreo sută de medalii. 2. Intervine cineva într-un astfel de moment în care un individ dintr-ăsta care e pus director își bate joc, nu are respect față de performanță, de vârstă? Toată lumea știe de rezultatele Bacăului la lupte. N-au fost ușor de obținut. A fost muncă intensă și profesionistă. Și ești batjocorit până la urmă prin atitudinea unui individ care ajunge director și nu are calitățile necesare pentru a face o activitate de manager.

“În cariera mea am crescut 11 sportivi medaliați la Campionatele Europene și Mondiale. E o cifră extrem de mare la lupte greco-romane, următorul după mine, în România, are trei sportivi medaliați, iar în ultimii trei ani, de când sunt la clubul Primăriei Bacău, luptele greco-romane au luat 10 medalii la Europene și Mondiale, dintre care  eu am luat patru. Am ultimul campion mondial de juniori, Gavrilă Florin, România n-a mai luat o astfel de medalie din 1999, am ultimele medalii la Campionatele Mondiale de seniori, prin Diaconu Eusebiu, am ultimul campion european de seniori, Diaconu Eusebiu, ultimul campion european de junior mici, Mihai Denis. Interesați-vă câți antrenori din Bacău au 11 sportivi medaliați la Europene și Mondiale. Și uite ce pățești după o activitate dintr-asta. Vine un tip director și îți batjocorește toată activitatea. Se urcă cu picioarele pe munca ta.

I-am spus: «Eu am făcut secția de lupte.». Și zice: «Și ce?». Îi zic: «Păi dumneata cheltuiești banii cu sportivi care n-au nicio valoare.». Cică: «Fac ce vreau!». Astea au fost răspunsurile lui. De asta am luat hotărârea să nu mai lucrez cu CSM Bacău.

O să văd ce fac cu sportivii. Probabil o să-I dau. Sunt cluburi care-i vor. Spre exemplu, pe Denis, Dinamo București a zis că-mi dă și bani, numai să-I dau. Dar eu, în toată activitatea mea, nu am dat un sportiv în altă parte, toți sportivii au rămas aici. Pe Denis îl cresc de când avea 22 de kilograme. Eu nu plec din Bacău. Acum, problema va fi dacă nu-l dau în altă parte, ca cineva să aibă grijă de el. Sportivul trebuie să fie motivat. Un sportiv te respectă dacă-l respecți și tu pe el. Păi cum îl respecți dacă nu-i dai o pereche de teniși? Cum? Un campion european nu ia un leu. Ce manager ești tu dacă nu reușești să-i dai un ban? Nu găsești soluția, că trebuie să dai bani la stat. Trebuie să ai niște priorități. Dacă nu ai priorități cu ăla care e foarte bun, cu cine ai priorități, cu ăla care nu are nicio valoare? Cu cine cheltuiești bugetul. Dacă ai trei medaliați plus unul locul cinci la Europene… Cum îl motivez eu pe Dosoftei, student în anul întâi, când nu-i dau niciun leu. Ia cinci miloane și plătește abonamentul că se duce la ore. Au și ei nevoi. Sunt copii săraci. Luptele le fac copiii săraci. Majoritatea au un singur părinte angajat. Toate cluburile dau 1.000 de lei pentru unul care e campion național și ăștia sunt campioni europeni și nu iau niciun ban pentru că nu vrea domnul Gavriliu, că nu-I place de Butucaru. Aici e pe plăcute? Sau trebuie să fie pe respect, pe bun simț, pe moralitate? Oricum, eu cu el nu mai lucrez niciodată!”

 

1.729 vizualizări