EXCLUSIV – HANDBAL | O nouă “performanță” la clubul Primăriei Bacău: se stinge lumina la laboratorul de handbal

 

Preluarea Primăriei Bacău de către un alt partid politic (2016) a adus la conducerea CS Știința Municipal un nou director (prin concurs!), al patrulea din istoria acestuia (după Gabriel Lupu – cel care a început construirea piramidei în handbalul masculin băcăuan, Vasile Jîmbu, Bogdan Milon), pe Adrian Gavriliu. E momentul în care handbalul este considerat ca fiind o “jucărie” a fostului PNL.

Una dintre primele măsuri la nivelul secției de handbal (pentru ediția 2017-2018) a fost înlocuirea lui Gabriel Armanu din poziția de coordonator al secției cu personaje mai “supuse” (să fiu elegant în exprimare!), și, mai apoi, radierea lui de pe lista antrenorilor echipelor de juniori 1 și 2. Cu o excepție, la aceste grupe au fost “promovate” personaje fără vreun rezultat notabil în handbal sau unii care s-au gândit să se retragă în “cimitirul elefanților”, dar cu relații în partidul aflat la putere.

În perioada în care FRH îl desemna pe Gabriel Armanu pe postul de antrenor coordonator pe zona Moldovei al echipelor de juniori, sub îndrumarea spaniolului Jordi Giralt – antrenorul lotului național de juniori -, la CSȘM, Armanu era trecut în carnetul directorului doar pe post de antrenor secund (sic!) la echipa de juniori 3.

 

***

Cum era de așteptat, angrenajul echipelor, bine “uns” în toti acești ani, și colaborarea dintre eșaloane au început să scârțâie. Deși echipele joacă încă bine, lucru normal dacă tinem cont că au aproape aceeași componență ca pe vremea când câștigau campionatul național, mai mulți jucători au ales să părăsească Bacăul (șase de la echipa 1999/2000, unul de la 2001/2002), unii componenți ai loturilor naționale, considerând că se pot pregăti mai bine în altă parte, spre exemplu la Sighișoara (Cojocaru – băcăuan, Pintilie – băcăuan, Brezan – băcăuan, Ghenadi – băcăuan, Grădinaru și Iordachi – ieșeni, Chiriac – vasluian). Printre cei din generația 1999/2000 există și jucători care n-au jucat un sezon întreg, până la turneele finale, pentru că “le-a lipsit motivația”.

Așa se face că CSȘM Bacău – juniori 1 a terminat sezonul regulat pe locul 2 (primul semn că lucrurile merg într-o direcție greșită!).

Pentru turneul final, însă, a fost solicitat “amical”, dar nu de către conducere, să se alăture team-ului și antrenorul Armanu. Un turneu care a început slab, dar medalia de bronz și evoluțiile din meciurile cu CSM București și ACH Potaissa Turda au reușit să salveze sezonul.

(Sperăm ca din acest articol să afle și conducerea CSȘM Bacău că antrenorii echipei la acest turneu au fost Gabriela Manea și Gabriel Armanu, deoarece angajații care se ocupă de mediatizare scriu puțin către deloc și dezinformează.)

La juniori 2, echipa care anul trecut cucerea medalia de argint, nu a avut nicio șansă la turneul final, părăsind întrecerea încă din grupe. Un rezultat previzibil din cauza faptului că jucătorii au plecat la turneul final revoltați, nemulțumiti de modul cum s-au desfășurat antrenamentele, considerându-se total nepregătiți.

Singura grupă de juniori rămasă sub coordonarea lui Armanu, juniorii 3, antrenată împreună cu Valeriu Rugină, a reușit să cucerească încă o medalie de aur, spulberând în finala de la Satu Mare pe CSM București, și făcând ca “tigrii” din Capitală să pară mai degrabă niște biete mâțe maidaneze tărcate.

 

***

Timp de doi ani, cu cele 6 medalii cucerite, 3 în fiecare sezon, CS Știința Municipal (CSȘM) a ocupat în clasamentul pe unități sportive la campionatele naționale locul 2, după CSM București (!), aceasta din urmă punctând în special cu echipele de senioare și seniori din Liga Națională. CSȘM a urcat Bacăul pe locul secund și în clasamentul pe județe. Un rezultat de excepție și dacă ar fi să comparăm bugetele celor două cluburi, CSM București reușind performanța să eclipseze bugetul alocat de către Ministerul Tineretului Sportului întregului fenomen sportiv național.

După două sezoane competiționale în care secția de handbal a CS Știința Municipal a intrat în Cartea de istorie a handbalului juvenil, reușind performanțe unice, la “laboratorul performanței” începe să se stingă lumina.

Actualul director a prins de când e în funcție două închideri de sezoane, dar nu a reușit să ajungă la niciun meci al vreunui turneu final (7 la număr / sau 15 dacă le adunăm și pe cele semifinale). Și asta este o premieră, dar una negativă. O atitudine care spune multe.

Un drum construit cu bani și efortul a mai multor generații pare că se apropie de sfârșit. O piramidă construită solid în cei șase ani (2012-2018) este lăsată fără bază: în premieră, nu a fost înscrisă echipă în campionat la juniori 4 (deși directorul se laudă că are, în 2018, ca “angajați cu forme legale” 6 antrenori, față de doar 1 în 2016 – Gabriel Armanu). Din mijlocul contrucției încep să dispară “cărămizi”. Cât despre vârf, generația 1998, cea care a promovat de curând Bacăul în primul eșalon handbalistic, astăzi a dispărut: generația 1998 a plecat de la Bacău!  Hanțaru, Broască & Co au semnat deja contacte cu alte cluburi.

Vom reveni cu povestea generației 1998 și amănute de ultimă oră: “ COPIII BACĂULUI – lingourile (de aur) și lingăii. Istoria unei echipe de handbal risipită – GENERAȚIA 1998”.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.151 vizualizări