EXCLUSIV | Voleiul masculin băcăuan s-a sinucis!

 

Nu ne-am numărat niciodată printre preferații administraței locale actuale (și nici ai fostei). E posibil ca și viceversa să fie valabilă (!). Dar a-i pune în cârcă vina unei eventuale neparticipări a echipei de volei în ediția următoare de campionat ar fi incorect.

Anul acesta, pe Legea 350, la capitolul sport, s-au alocat 3 milioane de lei la o solicitare totală (cu tot cu proiectele respinse) de ceva peste 5 milioane de lei (5.057.546 lei). E adevărat, suma e modestă față de cele din anii anteriori, față de pretențiile pe care ar trebui să le aibă un „Oraș European al Sportului” în 2017.

Acești bani ar fi trebuit să țină în viață, că de dezvoltare nici nu poate fi vorba, mai multe proiecte la sporturi de echipă: volei feminin și masculin, handbal masculin, fotbal masculin și feminin etc.

Sume primite:

Volei feminin (Știința Bacău):

2016 – 2 milioane lei

2017 – 1 milion lei (solicitare – 1,6 milioane)

Volei masculin (Știința Bacău):

2016 – 600 mii lei

2017 – 650 mii lei (solicitare – 1,2 milioane lei)

Handbal masculin (CSȘM Bacău):

2016 – 700 mii lei

2017 – 702 mii lei (solicitare – 756 mii lei)

Fotbal masculin (Aerostar):

2017 – 553 mii lei (solicitare – 650 mii lei)

Fotbal feminin („Pisicile Rosii”)

2017 – 80 mii lei

Filiala Bacau a Nevăzătorilor

2017 – 15 mii lei.

 

 

Și acum să revenim la afirmația din titlu: Când știi că sunt 3 milioane de lei din care trebuie să supraviețuiască toată lumea, din care bani colegele tale de club vor primi suma cea mai mare (ca în fiecare an), cum poți să ceri aproape jumătate din sumă și să crezi că o să o și primești?

Aici a fost SINUCIDEREA! Deoarece diferența dintre suma cerută și suma primită pe Legea 350 trebuie suportată de către solicitant. Ai cerut 1,2 milioane de lei, ai primit 650 mii (puțin peste anul 2016), trebuie să vii cu 550 mii lei! Deci, ori ai diferența, ori nu ai citit regulamentul cum trebuie, ori ai vrut să te sinucizi!

 

 

În aceste condiții, Asociaţia Sportivă „Total Volei” Bacău (asociația care a depus proiect pentru a sprijini echipa masculină de volei) a fost nevoită să NU semneze contractul cu Primăria Municipiului Bacău. Nu are de unde să suporte 550 mii lei. PUNCT!

A spune că nu s-a semnat contractul pentru că banii alocați sunt insuficienți e un neadevăr. Voleiul masculin a primit puțin peste suma din anul precedent. Voleiul fete a primit doar jumătate din suma din 2016 și a semnat contractul. Domnul Grapă nu se mai gândește la performanță, dar a semnat în ideea ca voleiul feminin să meargă mai departe („Eu am semnat pentru echipa de fete un proiect pe Legea 350 şi am acceptat condiţiile de acolo. Vom juca numai cu jucătoare românce. Mi-am asumat această responsabilitate” – Florin Grapă, în Cotidianul „Deșteptarea”).

O solicitare realistă pentru bugetul alocat ar fi făcut ca și echipa de volei masculin să continue să joace în Divizia A1. În anul competițional trecut, team-ul băcăuan a ocupat locul 9 (cu 600 mii lei primiți de la Primărie) și a încântat, prin prestația avută, spectatorii din Sala Sporturilor. Suma ce ar fi urmat să o primească în acest an pe Legea 350 le-ar fi dat doar speranța de a nu retrograda. Dar, mai important, de a rămâne O ECHIPĂ!

***

Ieri, într-o postare pe Facebook, antrenorul Eusebiu Ţurcanu arunca vina pe primarul Necula pentru moartea voleiului masculin băcăuan. O fi având primarul multe belele, asta, însă, nu i-o putem trece în cont.

Dar, una dintre greșelile sale ar fi instalarea marelui strateg Gavriliu Adrian peste sportul băcăuan, ins care are doar „meritul” de a fi împroșcat cu gunoi adversarii politici pe Facebook în campania electorală și după.

„Directorul coordonator” Gavriliu nu a scăpat nici acum momentul de a se face de râs și de a compromite imaginea instituției pe care o reprezintă, făcând acuzații grave la adresa antrenorului Ţurcanu: „Valoarea mea este următoarea domnule profesor: nu merg beat la antrenamente, ca d-voastră, și nu beau în cantonamente și nu jignesc sportivii.”.

 

 

Așteptăm acum trei reacții: a domnului Ţurcanu, în justiție, a Primăriei Municipiului Bacău față de un proiect care ar trebui să meargă mai departe și a primarului Necula față de ieșirile unui personaj care în curând va îngropa sportul băcăuan de performanță, așa cum a reușit să facă praf un turneu handbalistic de tradiție, Cupa Municipiului Bacău.

835 vizualizări