În aceste zile (1-4 noiembrie), Oneștiului îi revine cinstea să găzduiască pentru prima dată Campionatul Național de Juniori 3 și 4 la lupte greco romane, lupte libere și lupte feminine.
La nici o săptămână după terminarea Campionatelor Mondiale de la Budapesta, avem ocazia să trecem în revistă viitorul acestei discipline sportive ce a adus sportului românesc prestigiu și glorie de-a lungul timpului.
De ce Oneștiul? De ce CSM Onești este gazda acestei competiții de amploare?
Ingrid Istrate, director CSM Onești: „Am putea spune că ospitalitatea cetațenilor acestei urbe, capacitatea organizatorică a cuplului CSM Onești-Primăria Municipiului, dar mai ales recunoașterea valorii școlii oneștene de lupte libere, atât la baieți, cât și la fete, au dus la desfășurarea și a unui campionat de lupte la Onești.
Tradiția și rezultatele de excepție, Oneștiul dând Romaniei singurul campion olimpic la lupte libere, Vasile Pușcașu, Seul-1988, fac fără tăgadă să spunem că Oneștiul este și capitala luptelor libere.
Școala de lupte de la Onești a atras pe saltelele CSM Onești și CSȘ Onești sute de copii spre calea marii performanțe. Ctitorul luptelor libere în cetatea de la Borzesti, Cornel Cristuț, si discipolii săi au creat campioni ce au strălucit în marile competiții: Vasile Pușcașu, Petrișor Cruceanu, Mircea Gutus, Marcel Popa, Viorel Andraș, Fănică Paraschiv, Vizitiu Ștefan.
Odată cu apariția luptelor feminine, școala de la Onești oferă loturilor naționale campioane care au gustat și trăit bucuria marii performanțe atât pe plan intern cât și internațional: Pavăl Ana Maria – campioană națională de cadeți, tineret și seniori, triplă medaliată la campionatele europene, Lenghen Ana – medaliată cu bronz, Burnichi Mirela – ocupanta locului 4 la aceleași compeții au creat un trecut care bineînteles au obligat generațiile de azi să le continuie isprăvile, astfel, Zoltan Cristina, vicecampionă mondială, poate fi exemplul cel mai elocvent.
Prezentul, în mod categoric, ne recomandă ca o alegere bine făcută de către Federația Română de Lupte, pentru că aici Sorin Iordache, un împătimit al acestei discipline, încearcă să ofere trecutului un prezent, dar și un viitor pe măsură.
CSM Onești se mândrește cu sportivi ca: Postică Artiom, Drăghici Darius, Drăghici Cătălin, Darie Andrei, Darie Mădălina, Maxim Fricățel, Petcu Alexandru, Nechifor Ana Maria, Rotaru Izabela, Botez Alexandru, Bintog Cristian, Puiu Ana Maria, medaliați ai campionatelor naționale, sub atenta pregătire a antrenorilor Burnichi Mirela și Iordache Sorin.
Nu poate fi ignorat aportul celelaltei sectii de lupte libere, CSS Onești, unde un alt discipol al maiestrului Cristut, Simon Alexandru, a reușit deasemeni să ridice numeroși campioni, înrolandu-se în școala oneșteană de lupte libere, imbunătățindu-i palmaresul.
Sub aceste auspicii și criterii, alegerea Federației Române de Lupte este salutară și onorantă.”