SWIMATHON 2017 | A cincea ediție, aproape de start!

12247704_925712477521913_3217776425638489195_o

 

În 15 iunie comunicatea băcăuană face valuri din nou. Pentru cea de-a cincea ediție Swimathon, se vor alinia la start 8 cauze, zeci de înotători și sute de susținători.

Swimathon este o platformă pe care se întâlnesc diverși actori sociali pentru a găsi soluții unor nevoi. Diferența însă o face înotul, competiția sportivă între înotătorii amatori. Încurajați de susținători, aceștia transformă turele de bazin în donații, iar la finalul evenimentului beneficiarii cauzelor sunt adevărații câștigători.

Proiectul „Sport pentru toți”  este un parteneriat între comunitatea orthodoxă, cea sportivă și sistemul educațional. La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și prin intermediul Parohiei „Sfântul Gheorghe” Bacău, în 2017 a luat naștere un proiect pilot adresat elevilor școlilor gimnaziale din Bacău: un campionat de fotbal pentru elevi cu vârsta între 10-12 ani aflați în situații sociale defavorizate. Acest proiect a adus împreună opt echipe din opt școli băcăuane. Echipa Decathlon Bacău și-a propus să înoate la Swimathon Bacău pentru a susține șaisprezece dintre acești copii, aflați într-un context de vulnerabilitate socială și materială. „Sport pentru toți” dorește să le aducă bucurie și să îi motiveze, înlesnindu-le accesul la educația sportivă prin oferirea de echipamente și crearea unui fond de burse.

”Junior Journalists” este proiectul Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, gândit ca un laborator de tinere talente, în care să crească o nouă generație de jurnaliști. Este proiectul unei comunități care știe să investească în viitor, o comunitate care susține dreptul constituțional la libera exprimare, o comunitate care susține tinerii cu imaginație, cu o gândire liberă, critică, investigativă, tinerii care au ceva de spus. Beneficiari sunt elevi de clasele I – XII care urmează cursurile Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, cât și din întreaga comunitatea. ”Junior Journalists” este o nouă voce pentru comunitate!

Hub-ul comunitar dorit și gândit de tinerii din Livezi poate fi o soluție ca satul să nu mai fie doar un loc de plecare fără nicio perspectivă pentru întoarcere. Grupul de initiativă din Livezi și-a propus să resusciteze energia tinerilor și să îi mobilizeze în proiecte și activități menite să-i unească. Hub-ul comunitar este locul în care ei se întâlnesc, discută probleme identificate în comunitate, găsesc soluții, gândesc strategii de dezvoltare și își internalizează sentimentul de apartenență la locul în care s-au născut.

 Tinerețe pentru bătrânețe” este proiectul pentru care înoată anul acesta tinerii din Capitala Tineretului. Campania de fundraising vizeaza achiziționarea de echipamente medicale pentru ca Serviciul de îngrijire la domiciliu FSC să poată ajunge la mai mulți bătrâni ce au nevoie de asistență medicală la domiciliu.

“Voluntari pentru Morcoveață” are ca scop un buget pentru 20 de copii abandonați, aflați în grija adăpostului de zi și noapte.  ISSCO va aloca din fondul propriu, „ISSCO Cares”, un buget pentru copiii şi tinerii din acest centru. Orice contribuţie – constând în donaţii în bani, articole vestimentare, produse alimentare, rechizite şcolare, jocuri şi jucării specifice diferitelor grupe de vârstă – este binevenită şi menită să suplinească nevoile de bază ale unor copii sortiţi să lupte cu un destin nemeritat.

Școala nr. 10 revine și anul acesta cu un proiect destinat îmbunătățirii vieții elevilor și o demonstrație că implicarea se învață de mic. “Minte sănătoasă în corp sănătos” este proiectul prin care ar trebui amenajat corespunzătoar terenul de fotbal (porți, marcaje), refăcut terenul de baschet, amenajată o bandă de alergare, o groapă de nisip pentru sărituri, un teren de handbal, și dotarea cu echipament a echipei de fotbal a școlii.

Pentru că tot mai mulți bătrâni sunt singuri, copiii și nepoții fiind plecați în alte localități, dar și mulți copii sunt privați de sprijinul unor bunici, FSC își  propune să aducă aproape bunicii fără nepoți și nepoții fără bunici și să creeze o punte între ei! Obiectivul proiectului Generatii, centrul comunității este acela de a oferi un cadru organizat unde copiii de şcoală primară şi gimnazială, proveniți din familii sărace, beneficiari ai centrului MOZAIC din cadrul FSC, își vor putea face temele într-un program tip after-school şi vor reusi să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare şi să se integreze social cu ajutorul bunicilor-voluntari. Activitățile desfășurate în centru sunt personalizate în funcție de necesitățile fiecărui copil, sunt adaptate si actualizate periodic urmărind dezvoltarea lor armonioasa. Astfel: – 50 de copii aflați în dificultate vor avea acces la servicii educative tip after school și la interacțiuni cu bunicii-voluntari, care le vor spori șansele de a avea rezultate școlare mai bune și o viață socială normală; – 10 bunici-voluntari le vor fi alături, valorizându-și experiența de viață și păstrându-și statutul de persoane active și implicate în viața comunității.

GROW Summer Camp înseamnă un loc unde adolescenții învață să-şi depășească limitele, să lucreze în echipă, să socializeze şi să descopere cum se pot dezvolta folosindu-se de resursele lor interioare. Proiectul își propune ca 20 de elevi să fie bursieri Swimathon în tabără pentru a genera idei, schimbare, efect asupra generației de azi și a comunității de mâine.

Fundația Comunitară Bacău, organizatorul evenimentului, este liantul între companii și beneficiari, între înotători și proiecte. În cele patru ediții de până acum, Swimathon a angrenat peste 4.500 de participanți, peste 40 de ONG-uri și grupuri de inițiativă, peste 400 de de înotători și 68 de echipe care au reușit să strângă peste 350.000 lei. Pentru ediția 2017 a Swimathon s-au înscris opt cauze.

Swimathon se desfășoară de opt ani în România prin fundațiile comunitare locale, iar anul acesta are loc în șase orașe din țară: Bacău, București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Ploiești.

 

253 vizualizări