Despre prietenii politice, interese proprii, secretare, acțiuni doar pe hârtie, salarii mărite “după necesitați”, victimizare, trădare nu vă așteptați să citiți în acest material.
Acest text este despre lipsa de viziune, dar și despre fapte care nu au nimic în comun cu sportul, aspecte ce au dus CSM Bacău în colaps financiar, dar și înt-un colaps al perspectivelor sportive. Acest prim episod se referă la modul cum directorul Adrian Gavriliu a închis drumul spre performanță tinerilor handbaliști.
Ce este Divizia A?
Divizia A este singurul loc unde juniorii 1 și 2 au posibilitatea de a se întâlni cu handbalul mare, unde pot crește fabulos, este “ușa” lor către Liga Națională. În același timp, Divizia A este o supapă pentru Liga Națională. Aici, sportivi care nu au loc în prima echipă, cei care vin după accidentări, pot juca la nivel înalt contra unor echipe care au fost sau încearcă să revină în prima divizie.
CSM Bacău este unul dintre cluburile care au avut mereu echipă în divizia secundă, un model preluat mai apoi și de alte cluburi din Liga Națională, costurile financiare fiind nesemnificative prin comparație cu câștigurile pe plan sportiv.
Uite divizia, nu e divizia!
Inițial, CSM Bacău a înscris și în acest an competițional echipă în Divizia A. Din lipsă de viziune, interese, “răutate, răzbunare” (susținem cu declarații!), directorul Gavriliu Adrian a cerut retragerea acesteia. Evident, totul a fost mascat sub deviza “să economisim banii băcăuanilor”.
Ce am fi economisit?
Pentru 2019, la realizarea bugetul clubului s-au luat în calcul și cheltuielile cu această divizie. Până la finele acestui an, CSM avea de disputat patru meciuri în deplasare și tot atâtea acasă. Oricum ai face calculele, suma de care era nevoie pentru deplasări (necesar doar transport, mâncarea e la pachet, cazare nu e cazul) și partidele de acasă (doar plata arbitrajului) nu ar fi depășit 9.000 de lei.
Ce am pierdut
Financiar. Taxa de înscriere a costat 3.000 de lei, iar amenda primită de la FR Handbal pentru retragere, încă 3.000 de lei.
Pe plan sportiv. Seniorii și juniorii mari, cărora clubul le plătește cazare și masă, stau în tribună pentru că în Liga Națională nu au loc: Cătălin Brăescu – participant la Campionatul Europeande juniori, Rareș Stănică – doi ani cea mai bună extremă dreaptă la turnee finale de juniori, Denis Dîrlău – cel mai bun apărător la turneul final de juniori, Cosmin Cosma – care se antrenează cu echipa de seniori, Alexandru Juverdianu și Cotinghiu Gabriel – nu au bifat 90 de minute jucate în actualul campionat al Ligii Naționale, Valentin Anton și Alex Dascălu – aflați în și după recuperare, Eugen Crăciunescu – al patrulea portar, Drăgan Andrei și Eduard Iordachi – cu o medie de maximum 10 minute de meci.
Adrian Gavriliu va pleca asa cum a venit: “prin concurs”. Concurs de împrejurări. Și până atunci nu mai e mult. Dar spotivii rămân.
Decizia lui de a retrage CSM Bacău din Divizia A are repercusiuni pe termen lung. Asta deoarece FRH, conform regulamentelor știute de toți, “ca urmare a retragerii din campionat după întocmirea grupelor geografice” a decis și “interdicția (CSM Bacău) de a înscrie echipă în sezonul următor 2020-2021”.
Gavriliu a reușit, astfel, din motive știute de toți și nespuse de nimeni, care nu au legătură cu “banii băcăuanilor” de rând, să închidă ușa spre performanță handbaliștilor tineri. Juniorii crescuți la Bacău nu vor prinde Liga Națională anul următor, diferența de nivel fiind mult prea mare. Și vor pleca așa cum au facut-o și alții. Nu e pentru prima oară. Amintesc aici doar episodul “generației Hanțaru” de care Gavriliu e răspunzător.
De toate aspectele acestea, “șeful său”, primarul Cosmin Necula, nu poate spune că e străin.
Dar și despre asta, în episodul următor.