ATLETISM, Statistică | Alexandru Nicolae Soare, atletul cu cele mai multe titluri naționale cucerite pentru Bacău în cei 104 ani de atletism românesc

 

Atletismul de performanță s-a născut în România în 1914. La masculin (dar şi la general), primul titlu de campion național pentru judeţul Bacău a fost obţinut la categoria juniori I, în 1960, prin Decebal Gheorghiu (aruncarea ciocanului 5 kg). De atunci, aproape o sută de atleţi au obținut titluri de campion naţional de atletism.
„Originea” multor campioni nu este băcăuană, ei fiind selecţionaţi, crescuţi, specializaţi în cu totul alte judeţe, dar au ajuns, prin diferite conjuncturi să reprezinte judeţul Bacău (implicare oficialităţi locale în sprijinirea sportului băcăuan studii universitare, susţinere financiară mai bună, colaborări între antrenori şi cluburi, management bun al unor conducători de cluburi sau al unor profesori antrenori, care şi au „planificat” grupele de performanţă pe termen lung, făcând selecţie permanentă şi de succes, din câte se pare etc.).

La borna a 100 de ani, lider incontestabil era Ioan Zăizan (1. Zaizan Ioan – 31 de titluri de campion national / 2. Soare Nicolae Alexandru – 27 de titluri de campion naţional / 3. Câmpeanu Marian Cătălin – 26 titluri).

Odată cu”pensionarea” lui Zăizan, în fruntea clasamentului s-a instalat Alexandru Nicolae Soare, care, între timp, s-a și distanțat de pluton. În prezent, clasamentul celor mai premiaţi atleţi „cu aur” care au reprezentat judeţul Bacău în perioada 1914-2018 arată astfel:

1. Soare Nicolae Alexandru – 40 de titluri de campion naţional
2. Zaizan Ioan – 34 de titluri de campion naţional
3. Câmpeanu Catalin – 26 de titluri de campion national.

Cum ocupanții locurilor 2 și 3 “au încheiat socotelile” cu sportul de performanță iar Soare are abia 26 de ani, distanta dintre lider și urmăritorii săi va fi tot mai mare. Și asta credem că se va întâmpla chiar în luna iulie, când sunt programate Naționalele de seniori.

 

articol scris în colaborare cu conf. dr. Dan Alexe (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău) / sursa: “Atletismul băcăuan – Campionii naționali ai României 1914 – 2014”, Editura „Alma Mater”, Bacău, 2015

319 vizualizări